TECHNOLÓGIA

Mindenek előtt tekintsük át az elméleti alapokat.

Amikor lépünk, amikor mozgunk, akkor a talpunk érintkezik a felülettel, amin a mozgás történik. A talpunk és a felület között súrlódás lép fel. Ez a súrlódás az egymáshoz képest elmozduló anyag részecskéi között fellépő mozgás gátló hatás. Vagyis e nélkül nem tudnánk elindulni, járni illetve megállni. A súrlódás fogalma általános értelemben, magában foglalja mindazokat a jelenségeket, amelyek egymással érintkező testeknek az érintkezési felület mentén való viszonylagos elmozdulásával, ill. ennek akadályozásával kapcsolatosak. A súrlódásról fontos megjegyezni, hogy az mindössze reakcióerő, ami azt jelenti, hogy csak akkor lép fel, ha egy aktív erő a testet el akarja mozdítani vagy már elmozdította, és ilyenkor mindig a pillanatnyi elmozdulással ellentétes irányban hat. Ha egy nyugalomban lévő testre nem hat a támaszkodó felületével párhuzamos irányú erő, akkor ott nem is ébred súrlódás. Amikor két érintkező felület elmozdul egymáson, a súrlódással szemben végzett munka hővé alakul.

 

Elemezzük egy kicsit az általánosan ismert képletet a súrlódás témaköréből:

 

FS  = FN · µ ,

 

ahol       Fs   a súrlódási erő, vagyis ami járásunkat biztosítja

            FN   a nyomóerő, amivel az adott felületet nyomjunk (pl. a súlyunk)

            µ     pedig egy ún. súrlódási tényező.

A fenti képlet alapján elmondhatjuk, hogy a súrlódási erő függ:

  • a nyomóerő nagyságától
  • a súrlódási tényezőtől.

A mi szemszögünkből a súrlódási tényező az érdekes, ezen tudunk változtatni, ezzel kell foglalkoznunk. Ennek az együtthatónak a nagysága a közhiedelemmel ellentétben elsősorban nem csak a felületek érdességétől függ, hanem a felületek közötti kémiai kötések, molekuláris erők nagyságától is.

A súrlódási tényezőt befolyásoló hatások:

  • az érintkező anyagok minősége (anyagszerkezet jellege, hővezetés, súrlódó felületek merevsége, illetve rugalmassága)
  • a felület minősége (érdesség, súrlódó felületek állapota).

A képlet alapján kimondható, hogy minél nagyobb ez a súrlódási együttható, annál nagyobb a súrlódási erő, vagyis annál kisebb az esélye az elcsúszásnak, annál biztosabban tudunk járni.

 

A mi feladatunk tehát az, hogy ezt az együtthatót javítsuk. Nézzük meg, milyen értékeket kell elérnünk!

A különböző amerikai szervezetek, az  NFSI (National Floor Safety Institute, vagyis az amerikai, járófelületek biztonságtechnikájával foglalkozó intézet) valamint a ANSI (American National Standard Institute – nemzeti szabványügyi hivatal)  szerint az alábbiak szerint lehet minősíteni egy felületet:

A piros színnel jelölt értékek kritikusak, nagyon veszélyesek. Ahogy haladunk fentebb, nő az együttható. Jól látható, hogy ha súrlódási együttható értékének nagyobb, mint 0,5 - 0,6 , akkor a különböző ajánlások és szabványok szerint biztonságos felületről beszélünk.

A SlipDoctors™ csapata által kezelt felületetek mindegyike teljesíti ezt!  

Az általunk alkalmazott technológia és a SlipDoctors™ csapata által gyártott, tesztelt és folyamatosan fejlesztett anyagok kémiai reakcióba lépnek az alkalmazott felülettel és mikroszkópikus változásokat hoznak létre. Ennek hatására megváltozik az anyag szerkezete, megnő a súrlódási együttható, mely azt eredményezi, hogy sokkal biztonságosabb felületeket kapunk, legfőképpen, ha vizes! Mindezt úgy, hogy bármilyen esztétikai vagy minőségi változást észlelnénk rajta.

Íme,  néhány példa, melyet a már említett intézetek által megalkotott szabványok és előírások alapján végeztek. Láthatók, hogy az általunk használt anyagok milyen hatást gyakoroltak egy adott felületre.

 

 

TESZT EREDMÉNYEK 1.

TESZT EREDMÉNYEK 2.

TESZT EREDMÉNYEK 3.

TESZT EREDMÉNYEK 4.

 

Ellenőriztesse saját járófelületét, padlóját!

Biztonságos a padlója? Szeretné tudni, hogy az Ön otthonában, munkahelyén vagy az Ön által felügyelt közösségi helyeken mekkora a statikus súrlódási együttható?

Hívjon minket és mi megmérjük!

 

Az általunk használt, ASM 825A típusú, modern és kompakt mérőberendezéssel egyszerűen és gyorsan feltérképezzük az Ön felületét. Képet kapunk súrlódási együttható értékéről és javaslatot teszünk Önnek az esetleges javulás mértékéről.

Keressen minket bizalommal!

 

X